Izrada sajta kompletno uputstvo tutorial

 

Napisao: KompArt

Pre kontakta web dizajn agencije za izradu sajta

 

Ne možete otići u prodavnicu i kupiti sajt. Izrada sajta je projekt koji kreće od Vas a mi vam samo pomažemo da ga realizujete. To znači da je klijent uključen u izradu sajta od samog početka i samo na takav način možete dobiti sajt koji će zadovoljiti Vaše potrebe.

Kako bi saznali makar okvirnu cenu koliko će koštati Vaš sajt potrebno je da sastvite mail sa svojim zahtevevima. Taj e-mail posle prosleđujete firmama koje se bave izradom sajtova.

On bi trebao da sadrži što detaljniji opis Vašeg budućeg sajta: broj stranica, funkcionalnosti, Vama važne ključne reči, primere sajtova koji Vam se sviđaju...

Kada sastvaite mail šaljete ga firmama koje se bave izradom sajtova i čekate ponude.

 

kontakt web dizajn agencije

 

Izbor prave ponude za izradu sajta

 

Izbor prave web dizajn agencije nije toliko komplikovan mada oduzima dosta vremena. Bolje je da u stratu izdvojite 3-4h i odaberete pravog partnera za izradu sajta nego da posle 2 meseca plaćate novi sajt.

Prvo pogledajte cene izrade sajtova  ukoliko Vam ponuđena cena ne odgovara odmah obrišite taj mail. Sledeće što treba da pogledate je portfolio izrađenih sajtova na sajtu firme koja Vam nudi izradu sajta. Pogledajte kako ti sajtovi izgledaju, koliko sajtova je firma izradila... (veći deo sajtova koje je naša firma izradila možete videti ovde)

 

1. Proverite ageniju da li je to firma - preduzetnik - agencija... pravno lice?
 

Osnovno što želite znati pre kontakta je ko je sa druge strane (telefona, maila...). Ovo je veomа jednostavno rešiti, idite na sajt APR-a i proverite da li je sa druge strane pravno lice ili ne? 

Posetite web sajt APR-a ukucajte ime firme i proverite da li je firma registrovana, od kada posluje...

Zašto je ovo važno?

Ukoliko osoba sa kojom nameravate poslovati nije pravno lice vi nemate nikakvu garanciju da ce biti dostupna ukoliko dođe do nekih problema sa sajtom. 

 

3. Proverite sajt web dizajn firme
 

Vreme je da proverite kvalitet sajtova web dizaj firmi. To ćete najlaše postići tako što ćete ih proveriti u nekom od dostupnih alata na internetu. U današnje vreme je najvažnija SEO provera sajta i mobile-friendly provera sajta.

- Provera mobile friendly: https://search.google.com/test/mobile-friendly
- SEO provera sajta: https://www.seobility.net/en/seocheck/

Kopirajte link sajta web dizajn agencije koju želite proveriti u polje i vidite kakav je rezultat. Uporedite rezultate i imaćete uvid u kvalitet rada firmi.

Ako ste zadovoljni cenom izrade i cenom SEO optimizacije sajta vreme je da krenete u izradu sajta. 

 

Izrada primera sajta

 

Kada ste se odlučili za agenciju koja će Vam raditi sajt tražite da Vam izrade primer dizajna Vašeg novog sajta. Time ćete videti kako će igledati Vaš sajt pre ikakvih plaćanja. Kada vidite sajt pošaljite eventualne izmene - manje izmene ne bi trebale da odstupaju od dogovorene cene.

 

Postavljanje sajta na internet

 

Po završetku sajta i njegovog pregleda isti se postavlja na Vaš domen. Pregledate sajt i sve eventualne greške prijavljujete agenciji kako bi ih ispravila. Posle postavljanja sledi prijavljivanje sajta na pretraživače i praćenje posećenosti kroz Google alate...